Trend Watch

Musthaves Voor De Zomer: Tie-dye Jacks

Wauw, wat een stoere jas is deze zomer helemaal trending: tie-dye jacks. Tie-dye is iets waar we al jaren van op de hoogte zijn. Het werd geïntroduceerd door de hippiebeweging in de jaren zestig. We gebruiken tie dye in de mode, maar ook in trends en andere toepassingen. In dit artikel vertellen we je graag meer over tie dye jassen en natuurlijk wat tie dye precies is. Hoe dan ook, laten we één ding duidelijk maken: tie-dye is er om te blijven – of je het nu leuk vindt of niet. We houden ervan!

Wat is tie-dye precies?

Een van de trends die we sinds vorig jaar weer zien, is tye die-kleding. Misschien is het de pandemie, of het populaire platform TikTok; in feite is tie-dye een integraal onderdeel van de modewereld geworden. Maar: wat is tie-dye precies en hoe wordt het gemaakt? Tie-dye is een speciale techniek waarmee je textiel zoals jassen, kussenslopen of linnen tassen kunt bedrukken. Dit doe je door verschillende knopen op het textiel te leggen voordat je het gaat verven. Het patroon op de stof ontstaat door de knopen. Het is belangrijk om je kledingstukken op één (of meer) plaatsen te knopen om een mooi cirkelvormig patroon te creëren.

Het mooie van tie-dye is dat je niet één kleurencombinatie hoeft te kiezen. U kunt er ook voor kiezen om meerdere “verfbaden” te doen waarin het geknoopte textiel wordt gedompeld. Hierdoor creëer je een geheel creatief ensemble waarbij een stuk stof bestaat uit patronen in meerdere kleuren. Dat is precies wat de verschillende zomerse tie-dye-jassen die je nu kunt kopen, doen. Het mooie hiervan is dat het werk al voor je gedaan is. Dat betekent natuurlijk niet dat je niet zelf kunt beginnen. Hoe leuk is het om je eigen tie-dye zomerjasje te maken?

Stappenplan Zelf Tie Dye Jas Maken

Om aan de slag te gaan met tie-dye en een jas (of overhemd), heb je een paar dingen nodig:

  • Een katoenen jas. Dit kan een nieuwe jas zijn als je durft, maar het mag natuurlijk ook een oude zomerjas zijn.
  • Een bakje met water en ongeveer 500 gram zout.
  • Speciale textielverf in kleur naar keuze.
  • Elastiekjes en een plastic zak

Stap 1: Maak je jas nat

Om ervoor te zorgen dat de verf goed hecht aan het materiaal, is het aan te raden om de coating vooraf nat te maken. Doe de jas in een emmer met ongeveer 500 gram zout. Hoe meer materiaal de jas is gemaakt, hoe meer zout je nodig hebt. Laat het dan ongeveer een uur staan. Hang de jas dan op zodat de stof niet doorweekt raakt. Pas als de jas vochtig is, kun je doorgaan naar de volgende stap.

Stap 2: Bepaal welke modus je wilt

In de volgende stap is het tijd om een patroon te maken met de elastiekjes die je hebt. Onze tip? In plaats van gewoon een stropdas te dragen, ga met wat je hebt om een mooie jas te krijgen. In deze video op YouTube leer je hoe je verschillende tie-dye patronen op stof kunt maken. Kies een patroon en bind de elastiekjes volgens dat patroon. Hiervoor heb je meestal tien tot vijftien elastiekjes nodig.

Stap 3: Begin met schilderen

In deze stap begin je met de vacht en verf. Je kunt het beste textielverf gebruiken die in een spuitfles zit, zodat je de verf op je jas kunt spuiten. Dit maakt het proces gemakkelijker. Zo zorg je er ook voor dat je niet helemaal onder de verf komt te zitten. Zodra de verf op de vacht zit, is het tijd om te wachten. Plaats het jack met rubberen band in een plastic zak en wacht acht uur.

Stap 4: Was en droog de vacht

Heb je acht uur gewacht? Daarna kun je de jas uitspoelen. Je kunt dit het beste doen met oude kleding, omdat er dan veel verf vrijkomt. De gootsteen is zeker verkrijgbaar in verschillende kleuren (gelukkig kun je eraf). Het dragen van oude kleding is handig omdat de verf op de stof heel moeilijk van je eigen kleding af te krijgen is; als het er ooit van komt. Wanneer er tijdens het wassen geen verf meer vrijkomt, kun je de jas ophangen om te drogen. Tadaaaaa, je eigen tie-dye jasje is klaar voor gebruik!

Shop deze zomer tie-dye jacks

Geen zin om zelf te beginnen? En maak je geen zorgen: omdat tie-dye jacks zo populair zijn, zijn er ook heel wat merken voor je. Zo worden je vingers niet vies en draag je gewoon een bomberjack of een tie-dyed spijkerjack. Er zijn diverse modemerken en winkels waar je dergelijke zomerjassen voor heren en dames kunt vinden. Zelfs voor kinderen vind je veel coole dingen. Omdat textielcoatings het beste werken met katoen, zijn dit vaak katoenen jassen. Gelukkig is katoen een prima stof voor de zomer. Katoen heeft veel voordelen.

Zo zorgt het ervoor dat je in de zomer goed transpireert en niet oververhit raakt. En het katoen voelt dik aan! Bovendien zorgt het voor veel warmte op koude zomeravonden. Zo kun je een prachtig katoenen tie-dye jack dus ook in het najaar of voorjaar dragen. Kies dus voor een tijdloze stijl waar je jarenlang plezier van hebt, want zoals we eerder in dit artikel zeiden: tie-dye is here to stay. Het is een tijdloze trend waar we keer op keer heel blij van worden. Dan kan je net zo goed investeren in een mooi exemplaar.

Veelgestelde vragen over tie-dyejassen

Misschien heb je vragen over dit onderwerp, of misschien wil je er gewoon meer over weten. Hieronder hebben we een aantal veelgestelde vragen en hun antwoorden voor je verzameld.

  1. Zijn de tie-dye jasjes in de winkel net zo mooi als degene die je zelf maakt?

Ja en nee. De tie-dye jasjes die je in de winkels ziet liggen zijn zeker mooi. Je moet er alleen rekening mee houden dat je eigen tie-dye jack in alle gewenste kleuren verkrijgbaar is. Met zo’n zelfgemaakte jas kun je zelf bepalen hoe het eruit komt te zien. Jassen in winkels zijn dat meestal niet.

  1. Kan iedereen een tie-dye jasje maken?

zeker. Wist je bijvoorbeeld dat het vaak wordt gedaan als activiteit op kinderfeestjes? Tie-dye maken is heel eenvoudig, vooral als je de juiste instructies hebt (als je jong bent). Lees de aanwijzingen op het textielverfpakket zorgvuldig door om er zo veilig mogelijk mee om te gaan.

  1. Is tie-dye ook geschikt voor herenjassen?

absoluut. Mannen hebben veel opties. In de herencollecties zien we veel gebruik van donkere kleuren zoals grijs, donkerblauw en bruin in tie-dye. Je kunt natuurlijk ook felle kleuren proberen, maar de basiskleur is meestal donker.

  1. Wat kan tie-dye doen?

Veel, zolang je maar katoen als basis hebt. Zo wordt tie-dye ook vaak gebruikt om katoenen zakken, kussenslopen en volle stoffen te maken. Het is ook leuk om tie-dye jurken, overhemden of joggingbroeken te maken. Je kunt er letterlijk alles mee!

  1. Wanneer zagen we tie-dye voor het eerst?

De eerste keer dat we tie-dye zagen was in de jaren zestig. Het werd toen door hippies gebruikt als een vorm van protestkunst. In de loop van de volgende jaren werd het op grote schaal gebruikt als “normale” mode voor moderne mannen en vrouwen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *